KAMUDA YETKİLİ 5 SENDİKA HAYAT PAHALILIĞI BELİRLEME SİSTEMİNE KARŞI AÇIKLAMA YAPTI

Kamuda örgütlü 5 sendika / KAMU-İŞ, KTAMS, KAMUSEN, KTÖS, KTOEÖS olarak Başbakanlık önünde İstatistik Kurumu’nun hayat pahalılığı belirleme sistemine karşı, sepetin güncellenmemiş olması, verilerin doğru zemin üzerinde açıklanmaması nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Atan: “Sepetin ivedilikle güncellenmesini istiyoruz”
Metin Atan, hükümetin yoksullaştırmak adına dev adımlar atarak halkı yoksullaştırmaya devam ettiğini öne sürerek, “Hayat pahalılığı ile ilgili son çıkan 1.92’lik oran gerçekten komik, üzücü ve bu hükümetin vatandaşa yapacağı en son darbe” dedi.

Atan: İstatistik Kurumu başkanına soruyoruz. Ne ucuzladı ki bu oran ortaya çıktı ? 
Daha ucuz olan Türkiye’de bile hayat pahalılığının 3.70 çıktığını söyleyen Atan, sepetin ivedilikle güncellenmesi gerektiğine vurgu yaparak, İstatistik Kurumu’ndan hayat pahalılığını neye göre bulduklarına ilişkin izah istedi. 
Bu konuda bizim ülke olarak tepkimizi ortaya koymak adına gerekli adımları atacağımızı bilsinler. 

Maviş: “İstatistik Kurumu’nun verilerine siyaset bulaştı”
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş de, “İstatistik Kurumu’nun verilerine siyaset bulaştı” diyerek, Türkiye’de 3.70 açıklanan Ekim ayı enflasyonun KKTC’de nasıl 1.92 olabileceğini sordu. Biran önce siyasetin elini kurumun üzerinden çekmesini vurguladı.

Maviş, İstatistik Kurumu’nun ürünlerini açıkladığı gibi, ürünlere ilişkin verileri hangi marketlerden, kasaplardan, manav ya da kıyafet dükkanından aldığını da açıklamasını isteyerek, “Bu halk bu şekilde yönetilmeye maruz bırakılmamalıdır.” dedi. 

Gökçebel: “Hayatı pahalılandırmayın, hayat pahalılığı da vermeyin”
KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel de, “halkla dalga geçer gibi açıklamaların artık halkın canına tak ettiğini” söyleyerek, Maliye Bakanlığının “lütufmuş gibi yüzde 48 oranında hayat pahalılığı vereceği” açıklamasına işaret etti, “Hayatı pahalandırmayın, hayat pahalığını da vermeyin, verecekseniz de gerçek hayat pahalılığını verin”dedi.

Bengihan: “Yoksulluk sınırının ne olduğu da açıklansın”
KTAMS Başkanı Güven Bengihan ise, çıkan sonuçlarda amirlerinin talimatlarını uygulayan İstatistik Kurumu çalışanlarının bir suçu olmadığını, sorumluluk alması gerekenin Kurum’un başkanı olduğunu kaydetti.
Bengihan, sepetin 2015 yılından kalma olduğuna ve 8 yıl içerisinde tüketim alışkanlıklarının çok değiştiğine vurgu yaparak, “Hata çıkmasının en büyük sebeplerinden biri budur” dedi. Sepetin güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Bengihan güncellemeyi yapmayan kurumun başı ve hükümeti suçladı. 
Bengihan, sepetin değişmesinin bu yılın Temmuz ayı tamamlanmasının planlandığını ancak bunun yapılamadığını da ekledi. 
İstatistik Kurumu başkanı yoksulluk sınırının rakamı nedir ? %14 lük kesim hangi rakamın altındadır ? Çıkıp açıklaycan diyerek kurumun başkanına seslendi. 

Serdaroğlu: “Açıklayamazlar. Açlık sınırını açıklayamazlar” 
Kamu-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise, hükümetin yoksulluk sınırını açıklamayacağını savunarak, “Hodri meydan açıklasınlar da görelim” dedi. 
Serdaroğlu, sepetin de güncellenmeyeceğini çünkü “işlerine gelmediğini” öne sürdü. İki ay önce kurumun başkanının canlı yayında itiraf ederek sepetin doğru olmadığını, değişmesi gerektiğini söyledi. Madem değişmesi gerektiğini söylüyorsunuz, niye değiştirilmediğini soruyoruz. 
Serdaroğlu:”Fakirleşiyoruz, bu tarz yönetilmeye devam ettikçe fakirleşmeye yoksullaşmaya da devam edeceğiz.
Elektirik zammını normalde yüzde 15 yapacaklardı. Tepki alacaklarını bildikleri için yüzde 31 açıklayıp yüzde 15’e düşürdüler. Yani ölümü gösterip sıtmaya razı edelim politikası izledirler. 

Maliye Bakanlığının zamlara tepki verilmemesi için yüzde 48.50 maaş artışı duyurusu yaptığını ileri süren Serdaroğlu, her artış alındığında yüzde 10 ile 20 arasında fakirleşildiğini savundu. 

Ezilen halkın bu tiyatroyu izlemekten vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, “Eylemler ve grevler bizi bekliyor. Bu işin başka yolu yok” dedi.