Belediye çalışanlarından hükümete kaos uyarısı



Belediyelerde örgütlü sendikaların sabrı taştı. Meclis önünde eylem yapan Hür-İş, Dev-İş ve BES, belediyelerin katkı paylarında artış yapılması talebiyle bir günlük grev yaptı.
 
Belediye çalışanlarından
hükümete kaos uyarısı
 

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) ve Belediye Emekçileri Sendikası (BES) belediyelerin katkı paylarında artış yapılması talebiyle, örgütlü oldukları belediyelerde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Sendikaların yetkilileri, bugün saat 11:00’de Meclis önünde  toplanarak basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamada, “yetkilileri halk sağlığını ciddiye almaları konusunda uyarmak için yeni bir mücadele başlatıyoruz. Yerel yönetimlerde örgütlü sendikalar olarak mücadelemiz süreç sonuçlanıncaya kadar devam edeceğini kamuoyuna duyururuz” denildi.
“Belediye Emekçileri Koruyucu Hekimlerdir”, “Halk İçin Hizmeti Mümkün Kıl”, “Ne Ezilen Ne Ezen İnsanca Hakça Bir Düzen” pankartlarının taşındığı eylemde konuşan Hür –İş Başkan Vekili  Ahmet Serdaroğlu, belediye katkı paylarında kısıtlamaya gidilmesini eleştirdi. Belediyelerde bütçe kısıtlamasına gidilmesiyle halkın alacağı hizmetlerin kısıtlanacağını kaydeden Serdaroğlu, hükümeti gereken yerlerde gerekli tasarrufu yapmamakla suçladı.

SERDAROĞLU: EMEKÇİDEN ALIP İŞVERENE VEREMEZLER
Serdaroğlu, “Örtülü ödenekten, kendi harcamalarından, görevlendirmelerden, belirli kişilere sağladıkları menfaatlerden bahsetsinler” diyerek, “sürekli bir biriyle kavga etmek, aşı planlaması da dahil  hiçbir şeyi becerememekle” suçladığı hükümet ortaklarının, toplumun elini taşın altına koymasını istediğini hatırlattı. Serdaroğlu, “Önce kendileri birlik olsunlar aylarca bakanlık kavgası yaptılar. Emekçiden alıp işverene vererek kriz çözülemez” dedi.
Serdaroğlu şöyle devam etti: Hükümetin belediyelerin bütçesini kısıtlarken bu kısıtlamayla tüm halkımızın alacağı hizmetlerinin kısıtlanacağının farkında bile değiller. Bu toplum artık icraat hükümeti görmek istiyor. Bunlar gibi sürekli birbirleriyle kavga ederek bedelini de emekçiye ödeten hükümetlerden bıktın usandık  artık. Biz ne ezen ama ne de ezilen olmak istiyoruz. Bu son uyarımızdı. Kaosa sürüklüyorlar bizi.  Biz kaos istemiyoruz.  Kendinize gelin ve tüm sivil toplum örgütleriyle bir araya gelin.  Çıkış yolu başka türlü bulunamaz.”

YALINKAYA: KOLTUK KAVGASI, TÜM SEKTÖRLERİ BİTİRDİ
BES Başkanı Mustafa Yalınkaya da, son yıllarda hükümetlerin kişilere özel yasalar çıkardığını savundu ve belediyeler yasasının hala geçirilemediğini söyledi.
Siyaset ve koltuk kavgasının, halkı ve tüm sektörleri bitirdiğini ileri süren Yalınkaya, “Siyasi saltanatlarını sürdürerek, emekçiyi ezerek, yandaşlarının menfaatine hareket ederek hükümetcilik oynayacaklarını sanıyorlarsa yanılırlar” dedi.
Pandemi döneminde belediye emekçilerinin yok sayıldığını ileri süren Yalınkaya, tüm belediyelere de birlik  çağrısı yaparak günün siyaset yapma günü olmadığını kaydetti ve siyaset yapılmasına karşı çok şiddetli tepkiler verebilecekleri uyarısında bulundu.

AŞAM: “HÜKÜMET  HİÇBİR GÖREVİNİ YERİNE GETİREMİYOR”
Dev-İş Başkanı  Koral Aşam da, yapmayanlara  görevlerini hatırlatmak için eylemde olduklarını belirtti. Hükümetin hiçbir görevini yerine getiremediğini; eğitim, sağlık  sektörleri ile  tüm çalışma hayatının kaos içinde olduğunu savunan Aşam, toplumun cebinden alarak sermeyenin cebine koyma çabası olduğunu ileri sürerek, belediye emekçilerinin topluma hizmet verebilmesi için bütçeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.
 
“HÜKÜMET EDENLER ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLÜYOR”
Konuşmaların ardından Aşam, hazırlanan ortak açıklamayı okudu. Devlete en çok ihtiyaç duyulan bugünlerde  hükümet edenlerin ülkeyi daha da kaosa sürüklediği, yasaların yok sayıldığı, alınan kararların yap boz tahtası gibi her gün değiştiği  savunulan açıklamada,  sağlık, güvenlik ve belediyelerin salgınla mücadelenin en önemli kurumları olduğu ancak bu kurumların taleplerinin hiçbir şekilde dikkate alınmadığı ileri sürüldü.
Pandemi döneminde belediyelere aktarılan katkı paylarından %25 kesintiye gidildiği, hükümetin belediyelere gayrı yasal olarak da olsa ek sorumluluklar yüklemeye çalıştığı ancak katkı paylarını da olabildiğince minimize etmeye çalıştığı öne sürülen açıklamada, şu bilgiler ve görüşlere yer verildi:
“2020 yılı KKTC Bütçesinde öngörülen yerel gelirler 5 milyar 610 milyon lira idi. 2020 yılı boyunca gerçekleşen yerel gelirler toplamı ise yaklaşık 5 milyar 900 milyon liradır. Aşının geldiği, Nisan ayında kapılarını açmayı düşünen devletin 2021 yılı için KKTC bütçesinde öngördüğü yerel gelirleri 5 milyar 640 milyon lira. Devletin Belediyelere toplam bir yıllık öngördüğü artış 2 milyon 775 bin lira, bu miktarı geçtiğimiz günlerde KKTC İstatistik Kurumu tarafından açıklanan nüfusumuza (382 bin 230)'e böldüğümüzde 7 lira 26 kuruş ediyor.
Belediyeler vatandaş başına aldığı 7 lira 26 kuruş ile çalışanlarının haklarını hayat pahalılığı karşısında mı koruyacak, pandemi döneminde bölgesine elzem hizmetlerini mi verecek veya  bölgesinin kalkınması için yatırım mı yapacak?”

“BELEDİYELER YASASI İLE BELEDİYE PERSONEL YASASI  GÜNDEME ALINMALI”
Belediyeler Yasası ile Belediye Personel Yasasının biran önce gündeme alınması ve hayata geçirilmesinin  belediyelerin kendi ayakları üzerinde durması ve kurumsallaşması adına önemli olduğu ifade edilen sendikaların ortak açıklamasında, “yetkilileri halk sağlığını ciddiye almaları konusunda uyarmak için yeni bir mücadele başlatıyoruz. Yerel yönetimlerde örgütlü sendikalar olarak mücadelemiz süreç sonuçlanıncaya kadar devam edeceğini kamuoyuna duyururuz” da denildi.